18.01.2023 · Løgmansskrivstovan

Fundur millum løgmann, danska forsætisráðharran og grønlendska landsstýrisformannin

Fundur millum løgmann, danska forsætisráðharran og grønlendska landsstýrisformannin

Aksel V. Johannesen løgmaður, danski forsætisráðharrin Mette Frederiksen og grønlendski landsstýrisformaðurin Múte B. Egede, hava í dag, mikudagin 18. januar 2023, havt fund í danska forsætismálaráðnum í Keypmannahavn.

Á fundinum váttaðu londini sínámillum, at semja er um at halda áfram við uttanríkis-, trygdar-, og verjupolitiska samstarvsráðnum millum landsstýrið, donsku stjórnina og grønlendska landsstýrið.

Eisini bleiv avtalað, at Grønland nú yvirtekur formansskapin í samstarvsráðnum eftir Føroyar.

Aksel V. Johannesen, løgmaður, sigur eftir fundin:

“Eg haldi at Samstarvsráðið er ein góður møguleiki til at viðgera tey mál, ið bæði nema við yvirtikin málsøki og uttanríkis-, trygdar-, og verjupolitikk. Trygdarpolitiska støðan í heiminum ávirkar bæði Norðuratlantshav og Arktis, tí er avgerandi at Føroyar hava ein virknan leiklut.”

Danski forsætisráðharrin, Mette Frederiksen sigur eftir fundin:

“Vi har haft et rigtigt godt møde, der bekræfter de tætte bånd mellem vores lande. Sammenholdet og samarbejdet i rigsfællesskabet er helt afgørende. Jeg er derfor glad for, at der er enighed om at styrke samarbejdet om udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitikken ved at videreføre Kontaktudvalget. Ikke mindst i den sikkerhedspolitiske situation, vi står i lige nu.”

Grønlendski landsstýrisformaðurin, Múte B. Egede, sigur eftir fundin:

”Jeg ser frem til videreførelsen af Kontaktudvalget, da det er del af en naturlig udvikling, som giver Grønland flere muligheder. En aktiv rolle i udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitikken har en stor betydning for os især i en usikker tid, som verden er præget af. Og der er meget vi skal nå, derfor ser vi frem til, at vi i Grønland nu overtager formandskabet i Kontaktudvalget og takker Færøerne for deres formandskab i 2022”.

Fyri meira kunning:

Løgmansskrivstovan + 298 50 47 05
Statsministeriets pressetelefon +45 29 10 88 25
Formanden for Naalakkersuisuts ministersekretær +299 49 01 40